Τσακωνία - Ιερό Απόλλωνα Τυρίτα

Ημερομηνία: 7 Μαίου 2024

 

Στα διοικητικά όρια του νομού Αρκαδίας βρίσκεται μια μικρή περιοχή - η Τσακωνία. Στην περιοχή αυτή ομιλείται η Τσακώνικη γλώσσα, μια δωρική διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής. Ως Τσάκονες (<Διάκονες) αποκαλούνταν οι βοηθητικοί στρατιώτες που είχαν αποσταλεί τον 8ο αιώνα στην περιοχή από το Βυζάντιο.
 
Η περιοχή περιλαμβάνει 13 πόλεις, χωριά και οικισμούς που εκτείνονται γύρω από τα Πέρα Μέλανα - από τον Άγιο Ανδρέα έως την Καστάνιτσα και από τον Πραστό έως το Λεωνίδιο και τον Τυρό (εικόνα 1).

Εικόνα 1. Τσακωνία

ΙΕΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΥΡΙΤΑ

Μεταξύ των Πέρα Μελάνων και του Τυρού ορθώνεται όρος ύψους ~560μ (Προφήτης Ηλίας Μελάνων). Στην κορυφή του όρους υπήρχε στην αρχαιότητα (8ο έως 4ο αιώνα π.Χ) ιερό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα - στο σημείο υπάρχουν σήμερα τα υπολείμματα τετράγωνου βωμού του 4ου αιώνα π.Χ (εικόνα 2) καθώς και διάσπαρτα μέλη και η βάση του ναού εντοιχισμένα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία (εικόνες 3,4).
 
 
Εικόνα 2. Βωμός
 
Εικόνα 3. Προφήτης Ηλίας - χτισμένος πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού
 
Εικόνα 4. Υπολείμματα του ιερού

Το ιερό έχει άμεση οπτική επαφή με το κάστρο Λάρισα Άργους, με τα αρχαία ιερά του Δία και της Ήρας στο όρος Θόρναξ στην Ερμιονίδα καθώς και με τις νοτιοανατολικές παρυφές του όρους Πάρνωνα πάνω από το Κυπαρίσσι. Ελέγχει επίσης το σύνολο του Αργολικού κόλπου καθώς και την θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους έως την νησίδα Βελοπούλα ενώ έχει οριακή οπτική επαφή με το όρος Προφήτης Ηλίας Μήλου (εικόνες 5,6,7)
 
Εικόνα 5. Οπτική επαφή προς νότια Αργολίδα, Σπέτσες, Ύδρα και Μυρτώο πέλαγος
 
Εικόνα 6. Οπτική επαφή προς νοτιοανατολικές παρυφές όρους Πάρνωνα.
 
Εικόνα 7. Οπτική επαφή προς Άργος και Αργολικό κόλπο

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως κατά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) η ανατολή του ηλίου λαμβάνει χώρα στην νοητή προέκταση προς τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (εικόνα 7).
 
Εικόνα 7. Γεωμετρική διασύνδεση Ιερού Απόλλωνα Τυρίτα με Ναό Ποσειδώνα στο Σούνιο
 
ΠΕΡΑ ΜΕΛΑΝΑ
 
Το χωριό αποτελείται από δύο γειτονιές - η κύρια γειτονιά των Πέρα Μελάνων και μια δεύτερη μικρότερη και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Το χωριό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Τσακωνικής αρχιτεκτονικής με πέτρινες κατά βάση κατοικίες (εικόνα 8). Η κύρια γειτονιά διαχωρίζεται από την άνω γειτονιά μέσω μιας καταπράσινης ρεματιάς η οποία καταλήγει στην παραλία Λιβάδι (εικονα 9).
 
Εικόνα 8. Πέρα Μέλανα
 
Εικόνα 9. Θέα από την άνω γειτονιά των Πέρα Μελάνων προς την παραλία Λιβάδι.
 
Αν ποτέ επιλέξετε να βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή, προτιμήστε να μείνετε στο χωριό αυτό για να ζήσετε μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
 
Πρόταση διαμονής: Ο Γάτος (https://www.facebook.com/ogatossomethingblue)
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας
MSc, Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Date submitted: 5/7/2024