Ταχείες αλλαγές στον πυθμένα της Αρκτικής καθώς ξεπαγώνει ο βυθμισμένος μόνιμος πάγος

 
Ημερομηνία: 27 Μαρτίου 2021
 
ΤΑΧΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΒΥΘΙΣΜΕΝΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΑΓΟΣ

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία χαρτογράφησης του MBARI, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βάση για την παρακολούθηση των μελλοντικών αλλαγών στον πυθμένα της θάλασσας


Μια νέα μελέτη από ερευνητές του MBARI και τους συνεργάτες τους είναι η πρώτη που καταγράφει πώς η απόψυξη του μόνιμου παγετού, που βρίσκεται κάτω από το νερό στην άκρη του Αρκτικού Ωκεανού, επηρεάζει τον πυθμένα της θάλασσας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 14 Μαρτίου 2022.

Πολυάριθμες μελέτες με κριτές δείχνουν ότι η απόψυξη του μόνιμου πάγου δημιουργεί ασταθή εδάφη, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά σημαντικές υποδομές της Αρκτικής, όπως δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, κτίρια και αεροδρόμια. Η επισκευή αυτών των υποδομών είναι δαπανηρή και οι επιπτώσεις και το κόστος αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία υποβρύχιας χαρτογράφησης, οι ερευνητές του MBARI και οι συνεργάτες τους αποκάλυψαν ότι συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στον πυθμένα της θάλασσας ως αποτέλεσμα της απόψυξης του μόνιμου πάγου. Σε ορισμένες περιοχές έχουν σχηματιστεί βαθιές καταβόθρες, μερικές μεγαλύτερες από ένα οικοδομικό τετράγωνο με εξαώροφα κτίρια. Σε άλλες περιοχές, γεμισμένοι με πάγο λόφοι που ονομάζονται πίνγκος έχουν αναδυθεί από τον πυθμένα της θάλασσας.

"Γνωρίζουμε ότι μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν σε όλο το τοπίο της Αρκτικής, αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία για να δούμε ότι οι αλλαγές συμβαίνουν και στα ανοιχτά", δήλωσε ο Charlie Paull, γεωλόγος στο MBARI και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. "Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε πώς μπορεί να ανιχνευθεί η απόψυξη του υποθαλάσσιου μόνιμου πάγου και στη συνέχεια να παρακολουθηθεί αφού δημιουργηθούν οι γραμμές βάσης".

Ενώ η υποβάθμιση του χερσαίου μόνιμου πάγου της Αρκτικής αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, οι αλλαγές που κατέγραψε η ερευνητική ομάδα στον πυθμένα της θάλασσας και σχετίζονται με το υποθαλάσσιο μόνιμο πάγο προέρχονται από πολύ παλαιότερες, πιο αργές κλιματικές μεταβολές που σχετίζονται με την έξοδό μας από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Παρόμοιες αλλαγές φαίνεται να συμβαίνουν κατά μήκος της προς τη θάλασσα άκρης του πρώην μόνιμου πάγου εδώ και χιλιάδες χρόνια.

"Δεν υπάρχουν πολλά μακροπρόθεσμα δεδομένα για τη θερμοκρασία του θαλάσσιου πυθμένα σε αυτή την περιοχή, αλλά τα δεδομένα που έχουμε δεν δείχνουν τάση αύξησης της θερμοκρασίας. Οι αλλαγές στο ανάγλυφο του θαλάσσιου πυθμένα οδηγούνται αντίθετα από τη θερμότητα που μεταφέρεται σε αργά κινούμενα συστήματα υπόγειων υδάτων", εξήγησε ο Paull.

"Η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη διεθνή συνεργασία της τελευταίας δεκαετίας, η οποία παρείχε πρόσβαση σε σύγχρονες πλατφόρμες θαλάσσιας έρευνας, όπως η αυτόνομη ρομποτική τεχνολογία του MBARI και τα παγοθραυστικά που διαχειρίζονται η καναδική ακτοφυλακή και το κορεατικό Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών", δήλωσε ο Scott Dallimore, ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Natural Resources Canada, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον Paull. "Η κυβέρνηση του Καναδά και ο λαός Inuvialuit που ζει στις ακτές της θάλασσας Beaufort εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την έρευνα, καθώς οι πολύπλοκες διαδικασίες που περιγράφονται έχουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση των γεωκινδύνων, στη δημιουργία μοναδικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και στην κατανόηση των βιογεωχημικών διεργασιών".

Ιστορικό

Η καναδική θάλασσα Beaufort, μια απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής, έγινε μόλις πρόσφατα προσιτή στους επιστήμονες, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων.

Από το 2003, το MBARI συμμετέχει σε μια διεθνή συνεργασία για τη μελέτη του βυθού της καναδικής θάλασσας Beaufort με τη Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά, το Υπουργείο Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά και από το 2013 με το Κορεατικό Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών.

Το MBARI χρησιμοποίησε αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) και σόναρ πλοίου για να χαρτογραφήσει τη βαθυμετρία του βυθού σε ανάλυση ενός τετραγωνικού πλέγματος ενός μέτρου, ή περίπου στο μέγεθος ενός τραπεζιού.

Ο Paull και η ομάδα των ερευνητών θα επιστρέψουν στην Αρκτική αυτό το καλοκαίρι με το R/V Araon, ένα κορεατικό παγοθραυστικό. Αυτό το ταξίδι με τους μακροχρόνιους συνεργάτες του MBARI από τον Καναδά και την Κορέα - μαζί με την προσθήκη του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών - θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της αποσύνθεσης του υποθαλάσσιου μόνιμου πάγου.

Δύο από τα AUV του MBARI θα χαρτογραφήσουν τον πυθμένα με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια και το MiniROV του MBARI - ένα φορητό τηλεχειριζόμενο όχημα - θα επιτρέψει περαιτέρω εξερεύνηση και δειγματοληψία για να συμπληρώσει τις έρευνες χαρτογράφησης.

Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα David and Lucile Packard Foundation, το Geological Survey of Canada, το Fisheries and Oceans Canada και το Υπουργείο Ωκεανών και Αλιείας της Κορέας (επιχορήγηση KIMST αριθ. 1525011795).

 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/3/2022