Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 22 έως 25 Δεκεμβρίου 2020 (Χριστούγεννα)

Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 22 ΕΩΣ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα προσήμενα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές στην δυτική Θεσσαλονίκη, την δυτική και νότια Χαλκιδική, την Πιερία, την ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια Εύβοια, την βόρεια Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με υψόμετρο >1300-1500μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Πελοπόννησο και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την βορειοανατολική Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 5-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-12 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές στο νότιο Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες, το ανατολικό Κρητικό και το Καρπάθιο έως ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς. 
 
Θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 4-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 10-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-12 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 (Παραμονή Χριστουγέννων): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 4-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-14 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 (Χριστούγεννα): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική και νότια Πελοπόννησοτο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις ανατολικές Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο (καιρός τύπου U) με σποραδικές βροχές. Ένταση των φαινόμενων στα δυτικά και τα Δωδεκάνησα αργά το απόγευμα.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί - στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Αυξημένη υγρασία.
Αθήνα 5-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-16 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (26 έως 27 Δεκεμβρίου) αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού - τοπικά έντονες βροχές στο Σάββατο στα δυτικά και βορειοδυτικά οι οποίες σταδιακά και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής θα επεκταθούν ανατολικότερα. Παράλληλα μέσα στην νύχτα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια της τάξης των 12 έως 14 βαθμών Κελσίου και χιονοπτώσεις στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με υψόμετρο >300-500μ. Σταδιακά και μέχρι το πρωί η πτώση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας - τοπικά έντονες βροχές στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (28 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου) αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, σποραδικές βροχές και ήπιος καιρός (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 21/12/2020