Ο καιρός στην Κύπρο την περίοδο 11 έως 13 Οκτωβρίου 2019

Ημερομηνία: 10 Οκτωβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 11 ΕΩΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
 

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με χαμηλά βαρομετρικά επηρεάζουν περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με βροχές-καταιγίδες-ανέμους και γενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στα πιο νότια τμήματα της Ευρώπης προς Μεσόγειο παρατηρούνται υψηλές πιέσεις-θερμές αέριες μάζες και γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Υπάρχει μια παράκαμψη όπως θα δείτε και στην εικόνα από μια αποκομμένη λίμνη στη κεντρική Μεσόγειο που συνορεύει με τις ακτές της Λιβύης που σε εκείνο το κομμάτι παρατηρούνται τοπικά βροχές-καταιγίδες ενώ στην δική μας περιοχή έρχεται θερμό ρεύμα αέρα που θα ανεβάσει περαιτέρω την θερμοκρασία για να επικρατεί τις επόμενες 4 ημέρες θερμός καιρός για την εποχή που διανύουμε.

Αντικυκλώνας στην Βορειοανατολική Αμερική σε συνδυασμό με το Ισλανδικό χαμηλό βαρομετρικό ανοίγουν διάδρομο κατάβασης αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εισέλθει σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης θερμό ρεύμα αέρα που θα ανεβάσει και εκεί την θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου θερμές αέριες μάζες θα επηρεάζουν κεντρική και νότια Ευρώπη με καλές καιρικές συνθήκες απουσίας συστημάτων κακοκαιρίας. Από τις 16 Οκτωβρίου ξεκινά πιθανόν σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις που θα προέρχονται από τα δυτικά λόγω της αποκομμένης λίμνης.

 

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 16-17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-20 βαθμούς στα παράλια και στους 10-13 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες 33 έως 36 βαθμούς στο εσωτερικό, από 30 έως 32 βαθμούς στα παράλια και από 24 έως 28 βαθμούς στα ορεινά.
Στο χάρτη μπορείτε να εστιάσετε στην περιοχή σας για αν δείτε περίπου τη θερμοκρασία θα επικρατεί.
 
 
 
Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 20-30% σε εσωτερικό, στο 50-60% σε παράλιες περιοχές και 30-35% σε ορεινές περιοχές.
Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 στα παραθαλάσσια. Βορειοδυτικοί έως Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.
 
Σάββατο και Κυριακή 12-13/10 ηλιοφάνεια με παροδικά περάσματα υψηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία το Σάββατο ανεβαίνει λίγο στα παράλια ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή πτώση όμως παραμένει θερμός ο καιρός με τις θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αν και το Σάββατο κάποιο προγνωστικό μοντέλο δίνει κάτι τοπικό από βροχή στα ορεινά ακόμα δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό το σενάριο. Άνεμοι 1-3 μποφόρ το Σάββατο ενώ Κυριακή και έως 4 μποφόρ επαρχία Αμμοχώστου-Λάρνακας και προς Λεμεσό λόγω βορειοανατολικού ανέμου.
 
 
Αεροχείμαρρος ονομάζεται ισχυρότερο ρεύμα αέρα το οποίο πνέει σε ύψος από τα 7 έως 14 χιλιόμετρα. Το ρεύμα αυτό έχει περιορισμένη έκταση αφού η μορφή του μοιάζει με σωλήνα ελλειψοειδούς διατομής με πλάτος ίσο με 150 χιλιόμετρα. Οι ταχύτητες ανέμων είναι πολύ μεγάλες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάνω στο χάρτη είναι ο πολικός αεροχείμμαρος ενώ υπάρχει και ο υποτροπικός. Η παρουσία των αεροχείμμαρων παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία των χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων αφού επηρεάζουν άμεσα την τροχιά της κίνησης τους για αυτό και το τελευταίο διάστημα ευνοεί την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
 
 
Τάσος Ιεροδιακόνου
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος και Προγνώστης
Ειδικός συνεργάτης του Primetime.com.cy
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 10/10/2019