Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 22 έως 25 Οκτωβρίου

  Ημερομηνία: 21 Οκτωβρίου 2019

 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 22 ΕΩΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
 
Το φαινόμενο ωμέγα μπλόκ αναμένεται να παρατηρείται τις επόμενες ημέρες που αυτό ευννοεί την Κύπρο ώστε να δέχεται βροχές και καταιγίδες. Αποκομμένη λίμνη στην ατμόσφαιρα με χαμηλό βαρομετρικό σε Ισπανία και Κύπρο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις και θερμές αέριες μάζες σε κεντρική και νότια Ευρώπη δημιουργούν το γράμμα της αλφαβήτου το ωμέγα.
 

 

Αντικυκλώνας εμποδιστής(κυριολεχτικά ένα τείχος) που βρίσκεται στη Γηραιά Ήπειρο με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στην αντλαντική ροή με χαμηλά βαρομετρικά να εισέρχεται στην Ευρώπη και έτσι το ρεύμα αέρα-αεροχείμμαρος με την φορά που ακολουθεί να δημιουργεί πάνω στους προγνωστικούς χάρτες το ελληνικό γράμμα του αλφαβήτου το ωμέγα Ω.

 

Μέχρι και Τρίτη 22/10 θα παρατηρούνται στο νησί μας βροχές αστάθειας άρα θα είναι τοπικά ενώ από Τετάρτη προς Πέμπτη αλλά και Παρασκευή 23-25/10 θα επηρεαζόμαστε από το χαμηλό βαρομετρικό με περισσότερες βροχές και πιο εκτεταμένες.

 

Το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου και αν παραμείνουν ώς έχουν τα δεδομένα τις περισσότερες βροχές θα τις δεχθούν νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά, ορεινά και εσωτερικό προς βόρεια. Θα βρέξει και στα δυτικά αλλά ίσως όχι όπως στις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό ακόμα δεν είναι απόλυτο διότι πρέπει να παρακολουθείτε η πορεία και συμπεριφορά του χαμηλού βαρομετρικού για να βγαίνει και η ανάλογη πρόβλεψη.

 

Με βάση τη θέση του χαμηλού βαρομετρικού οι νεφώσεις με τις βροχές από Τετάρτη προς Πέμπτη θα εισέρχονται από τα νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου.

 

 

 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου

Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ατμόσφαιρα από το μεσημέρι και μετά.  Αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες από τα ορεινά προς περιοχές επαρχίας Πάφου-Λεμεσού που μπορεί να φτάσουν και σε παράλιες περιοχές. Κάποιες πιθανότητες τοπικά σε περιοχές επαρχίας Λάρνακας-Αμμοχώστου. Σας παρουσιάζω με χάρτη τις πιθανότητες για μπόρες-καταιγίδες. Είναι μια προσέγγιση με τα τελευταία δεδομένα με τις περιοχές που περιμένω βροχές και αν έχει αλλαγές θα βγει νέος χάρτης τις πρωινές ώρες Τρίτης. Τοπικά πάνω σε ορεινά-ημιορεινά βάζω το σήμα κινδύνου για εκδήλωση ισχυρής καταιγίδας με χαλαζόπτωση, ηλεκτρικές εκκενώσεις και αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί φίλοι μου.

Κάποιες βροχές τοπικά βόρεια της Λευκωσίας μπορεί να σημειωθούν.

 

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16-18 βαθμούς στα παράλια και στους 8-11 βαθμούς στα ορεινά. 

Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες 29 έως 30 βαθμούς στο εσωτερικό, από 37 έως 38 βαθμούς στα παράλια και από 17 έως 23 βαθμούς στα ορεινά. 

 

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 50-65% γενικά στο νησί.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια ανατολικά και νότια. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί.

Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή 23-25 Οκτωβρίου άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους με την θερμοκρασία σε πτώση τοπικά από Τετάρτη και περαιτέρω πτώση από Πέμπτη περίπου 2-4 βαθμών. Μέχρι Πέμπτη στους 26-28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26-28 βαθμούς στα παράλια και στους 16-20 βαθμούς στα ορεινά.

Στην ατμόσφαιρα πιθανόν να παρατηρείται αραιή σκόνη κατά περιόδους μέχρι Τετάρτη.

 Τάσος Ιεροδιακόνου-Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης καιρού. Ειδικός συνεργάτης του PrimeTime.com.cy

YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 21/10/2019